[...] wykazano, korzyści z podawania 500 mg Ashwagandha raz dziennie u osób trenujących siłowo. Szybciej adaptowały się one do bodźca, jakim jest trening oporowy. Ashwagandha, a wzrost siły Rauta i in. (2012) ustalili, że Ashwagandha jest nie tylko bezpieczna, gdy jest podawana w dawkach od 750 do 1250 mg dziennie, ale także ma pozytywny wpływ na [...]
Wraz ze wzrostem częstotliwość występowania otyłości, obserwuje się wiele niepokojących objawów stwierdzających pogorszenie naszego (jako populacji) zdrowia. Wśród głównych zagrożeń najczęściej wymienia się pogorszenie sprawności układu sercowo-naczyniowego, coraz większa ilość chorych na cukrzycę typu 2, czy też większe ryzyko zachorowania na [...]
[...] moc. Ponadto wpływa na zwiększenie długości i jakości snu, co jest niezwykle istotne dla wszystkich sportowców ze względu na redukcję stężenia kortyzolu, produkcję hormonu wzrostu czy testosteronu. Właściwa objętość i jakość snu chronią przed szybszym starzeniem się, a nawet zaburzeniami glikemii czy nowotworami. Podawanie ekstraktu witanii [...]
[...] zbyt niskie, mogą się pojawić następujące konsekwencje: obniżenie wydolności fizycznej pogorszenie kondycji umysłowej zaburzenia glikemii arytmie spadek odporności na stres wzrost ryzyka infekcji problemy z pracą nad kompozycją sylwetki wiele innych Mając powyższe aspekty na uwadze, coraz więcej osób decyduje się na suplementację wapniem i [...]
[...] pozostałe treningi, jakie wykonuje dana osoba). Jedni ludzie reagują dość szybko na bodźce treningowe, inni wolno. Podobnie, jak w treningu siłowym, hipertrofia i wzrost siły wcale nie zachodzą w równym tempie u każdego. Bieganie wcale nie musi być skuteczne do redukcji tkanki tłuszczowej, szczególnie bez odpowiedniej diety. Jeśli [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
[...] nie brały witaminy. Zauważono, że efekt zależał od dawki witaminy D i początkowego poziomu witaminy D we krwi. Im wyższa dawka i wyższy początkowy poziom, tym mniejszy był wzrost. Oszacowano, że suplementacja witaminą D w dawce około 25 μg (1000 IU) dziennie mogłaby podnieść poziom witaminy D we krwi do bezpiecznego poziomu u 95% zdrowych [...]
[...] M. Kuehn) biją na alarm. Dane National Health Interview Survey z wywiadów z 17321 dorosłymi opiekującymi się dziećmi i nastolatkami w wieku od 4 do 17 lat wykazały 7-krotny wzrost użycia melatoniny, jej stosowanie odnotowano u 0,7% młodzieży w 2012 r., w porównaniu z 0,1% w 2007 r. Zwiększone użycie melatoniny nie ogranicza się do dzieci i [...]
5-alfa-reduktaza występuje we wszystkich narządach androgenozależnych – gruczołach łojowych, potowych, potowych apokrynowych i dużej części mieszków włosowych. Przekształca ona testosteron do dwuhydrotestosteronu (zwanego też dihydrotestosteronem), co wg jednej z teorii jest związane z łysieniem. Dlatego przypisuje się potencjał przyspieszania [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]
Hormon wzrostu zyskał popularność po 1985 r. gdy pojawiła się wersja powstająca przy użyciu metod inżynierii genetycznej, czyli rekombinowany ludzki hormon wzrostu (rhGH). Nie należy go mylić z hormonem wzrostu endogennym, a także pozyskiwanym ze zwłok (jak działo się do lat 80. XX wieku). Tak naprawdę, GH jest stosunkowo słaby. W meta analizie [...]
Gdyby chcieć wywołać burzę w środowisku osób zajmujących się dietetyką, sportem czy leczeniem rozmaitych schorzeń, to wystarczyłoby zapytać, co jest lepsze: dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa czy klasyczna, bogata w węglowodany, o niewielkiej podaży tłuszczów. Istnieją tysiące badań, a opinie są mocno spolaryzowane. Podsumowanie - którą [...]
[...] osłabia kości, gdyż hamuje wchłanianie wapnia – może wywołać potencjalne złamania kości. Kortyzol działa pośrednio na kości, blokując wchłanianie wapnia, co zmniejsza wzrost komórek kostnych. Po piąte: wskutek działania kortyzolu wzrasta ciśnienie tętnicze, co oznacza ryzyko sercowo-naczyniowe i uszkodzenia nerek. Po szóste: kortyzol [...]
[...] sprawdzali jakie korzyści przynosi suplementacja białkiem serwatkowym. Dokonano przeglądu literatury i stwierdzono, że, osoby otrzymujące białko serwatkowe wykazywały wzrost utraty tkanki tłuszczowej i masy ciała względem podawania placebo. Podsumowując Białko serwatkowe przynosi rozmaite korzyści, nawet u kobiet po menopauzie. Sprzyja [...]
W ostatnich latach, wraz z rozpowszechnieniem mediów masowego przekazu, obserwuje się wzrost zainteresowania różnorodnymi trendami dietetycznymi, które często promowane są jako proste i skuteczne rozwiązania na poprawę stanu zdrowia oraz sylwetki. Do najbardziej popularnych należy picie wody z cytryną lub octem jabłkowym na czczo. Chociaż te [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
[...] u palaczy. Czy palenie tytoniu sprzyja pojawieniu się cukrzycy? Regularne palenie tytoniu ma wpływ na podwyższenie stężenia insuliny i glukozy na czczo oraz wzrost insulinooporności. Pomijając już kwestię raka płuc (który w większości przypadków nie daje się skutecznie leczyć), spadku wydolności (uszkodzeń płuc), negatywnego [...]
[...] sen Alkohol i stymulanty wpływają na długość i jakość snu. Nie warto po nie sięgać. Sen jest ważny dla wytwarzania testosteronu (a przez to i DHT oraz estradiolu), hormonu wzrostu (i IGF-1), trzymania w ryzach nadnerczy (kortyzol, adrenalina, noradrenalina) oraz trzustki (glikemia, insulina, somatostatyna). Wielu światowej klasy zawodników [...]